Ymerbrønden, Torvet Faaborg

Kunstner:

Kai Nielsen (1882-1924)

Uddannet på Kunstakademiet i København. Billedhuggerskolen 1902-1906.

Dekorationsklassen 1912


Mål:

H.200 cm Dia. 200 cm.


Beskrivelse:

Skulpturen er udført i Bronze. Den er udformet som en brønd med jætten Ymer og koen Audhumbla som hovedmotivet.

Ymerbrønden blev skabt af den unge billedhugger Kai Nielsen (1882- 1924) i 1913 til opstilling midt på Torvet, som erstatning for den gamle bypumpe. Byens store mæcen, skaberen af Faaborg Museum (1910), konservesfabrikant Mads Rasmussen (1856- 1916), skænkede kunstbrønden til byen i anledning af sit 25-års forretningsjubilæum.


Kai Nielsen valgte et motiv fra den oldnordiske skabelsesmyte. Ymer er urjætten, der opstod da heden fra Muspelheim og rimen fra Niflheim mødtes i gabet Ginnungagab. Ymer fik sin næring fra de fire mælkefloder, der strømmede fra yveret på koen Audhumbla, som slikkede drengen Bure frem af de salte, rimslåede sten. Bure blev stamfader til aserne Odin, Vile og Ve. De dræbte Ymer, og af han krop formede de den ordnede verden. Hans blod blev til havet, kødet til det faste land, knoglerne blev klipper, og hans hjerneskal formede himmelhvælvet.


Brønden blev udhugget i sandsten i løbet af kun seks uger, og afsløringen blev foretaget Sct. Hans dag (24.6.) 1913 under overværelse af en stor folkemængde. Et udtryksfuldt kunstværk havde indtaget det offentlige rum. Skulpturens dunkle motiv og Ymers provokerende nøgenhed igangsatte en heftig debat i de lokale aviser, der gav genlyd i hele landet. Gemytterne faldt efterhånden til ro, og Ymerbrønden anses for at være et hovedværk i dansk billedhuggerkunst.


Den sarte, noget forvitrede sandstensbrønd måtte i 1964 erstattes af en bronzekopi, der er opstillet på et lille torv i udkanten af Torvet. Den originale Ymerbrønd, og Kai Nielsens udkast til brønden, kan ses på Faaborg Museum.

Tekst: Flemming Brandrup

Satirisk postkort af Ymerbrønden efter afsløringen. Pigen dækker forskræmt øjnene, og hunden snuser forsigtigt. Det havde tilsyneladende ikke været muligt, at få den til at lette ben. Foto: Faaborg Museum